Recept från Dagmar Persson, Mjölby
Änkan som gjorde Västerlösakorven var ingen mindre än farmor till Karin Fransén, Karin som är författare bland annat till "Kajsas kokbok", en modern klassiker bland kokböcker. Karin Franséns far kom från ett skattehemman i Västerlösa socken. Gården sköttes av modern som tidigt blivit änka med 11 barn att dra försorg om. Några av barnen gick i skolan i Linköping och bodde inackorderade i staden och enligt gammal sedvänja skulle läroverkspojkarna ha matsäckskista med för att klara kosthållet under terminen. Med i sönernas matsäcksskrin lade modern en hårt saltad, lufttorkad korv som blev så uppskattad och vida berömd att hon kunde börja sälja sin korv till hushållen i Linköping.
Ingredienser:
1 kg nötkött
1 kg fläskkött
1/2 kg späck
(Hela köttmängden kan bytas ut mot 2 1/2 kg blandfärs)
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
1/2 - 1 dl kallt vatten
grovt salt
Köttet males två gånger på köttkvarn, späcket skäres i små tärningar. Man kan också mala hälften av späcket och skära resten i små tärningar. Korvsmeten blandas och kryddas. Späcket blandas i mot slutet. Smeten stoppas rätt hårt i väl sköljda krokfjälster. När korvarna är uppbundna tar man fram en stor bunke och täcker botten med ett lager av grovt salt. Lägg i korvarna och täck dem med ytterligare ett lager salt. Korvarna ska stå i saltet ett dygn och vändas någon gång under tiden. När saltningen är klar tas korvarna upp, torkas av och hängs luftigt i köket så att de får torka till. Korven förvaras sedan torrt och svalt. Sedan korven är tillverkad skall den torkas så att sältan tränger ut och korvskinnet vitnar.
Kommentar:
Servera gärna Västerlösakorven i tunna skivor till öl, som en östgötsk variant av salami, minst lika gott.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389