Doktorinnan Plancks korv

Originalreceptet till korven finns fortfarande kvar i familjen och tillverkas traditionellt varje jul.(Gösta Planck: Doktorinnan Planck och hennes korv, Gastronomisk kalender, 1966)

Den Planckska korven har sitt ursprung i 1880-talets Linköping, och är en exklusiv bräckkorv som faktiskt fortfarande tillverkas.


17 kg malet kött
13 kg malet fläsk
10 kg späcktärningar
13 kg malen potatis
10 liter kallsöt mjölk
3 kvarter potatismjöl(knappt en liter)
1 msk salpeter
salt och vitpeppar efter smak
 
Mjölk och potatis kokas dagen förut. Mjölken inarbetas i små portioner. Allt arbetas mycket väl. Rökes genast i 5 à 6 dagar. Blir något mindre än 50 kg.
 
Det är den långa rökningen som är hemligheten bakom den planckska korven. Efter rökningen får korven hänga och mogna så att fukten dunstar bort och korven blir fin och fast. Bräckkorven steks i skivor, hastigt och lätt. Dessa drar ihop sig och bildar då små skålar som fylls med gröna ärtor och serveras som fin söndagslunch.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389