ImageHandler

Årets Östgötakock 2020 - Per Oskar Jonsson

I samarbete med Mjölby stads 100 års jubileum arrangerade Östgötamat, Mjölby kommun, Svenska Kockars förening Östergötland denna tävling lördag 17 oktober. Tävlingen fick i år en annan form då tävlingen streamades för publik på webben. 

De tävlande kockarna hade tillgång till Dackeskolans restaurangkök i Mjölby och huvudråvarorna kom från lokala aktörer. Deltagarna fick skicka in förslag på förrätt och varmrätt och en opartisk jury med matkompetens valde ut fyra bidrag. Finalisterna var: Egide Hueber, Enjoy Bistro & Bar, Åby, John Persson, Restaurang Jord, Linköping, Simon Malmström, Vårdnäs Stiftgård och Per Oskar Jonsson, Mjölby Stadshotell. Vinnaren med den ärofyllda titeln Årets Östgötakock 2020 är Per Oskar Jonsson. Stort tack till alla medverkande!

20201017_142537

Tävlingens förutsättningar: 

Förrätt
Du ska skapa en vegetarisk förrätt på andrasorteringsgrönsaker från Hermelins grönsaker. Råvarorna presenteras vid starten. Du bestämmer om förrätten ska vara varm eller kall. Här ställs din kreativitet och stundens improvisation på prov.

Varmrätt
Du ska skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av rostas på Naturbeteskött från Östergötland samt någon form av betor och kål från Hermelins grönsaker. I övrigt är det fritt utrymme för egna råvaror i både förrätt och varmrätt men givetvis säsongsanpassade och östgötska.

• Förrätten presenteras efter 1½ timmes arbete, varmrätten efter 2 timmars arbete.

• Du ska tillaga sex portioner av varje rätt.

• Du tillagar rätterna i Dackeskolans metodkök.

• Du kommer att ha tillgång till huvudråvarorna och vissa redskap.

• Du får själv ta med porslin och övriga råvaror.

• Du ska motivera din måltid med hänsyn till råvarornas ursprung och karaktär.

• Juryn består av meriterade kockar och personer med stort matkunnande. Vinnaren koras under eftermiddagen.

• Bedömning sker efter Svenska Kockars Förenings tävlingsregler.

• För att urvalet ska bli opartiskt skickas bilder samt tävlingsbidraget på varmrätten med din motivering på neutralt papper tillsammans med namn och kontaktuppgifter i ett förseglat kuvert.

Tävlingsledning
Thomas Collin, Svenska Kockars Förening Östergötland/Östgötamat

Maria Pettersson, Svenska Kockars Förening Östergötland/Riks

Jury
Maria Bremer, kock, ägare till restaurang Hörnet i Vadstena

Kurt Weid, kock, utbildad domare, SKF

Louise Ridderström,  verksamhetsledare Östgötamat

Jonas Alvin, föregående års vinnare av Årets Östgötakock, Stångs magasin

Cecilia Burenby, Kommunstyrelsens ordförande, Mjölby

kommun

Tidigare vinnare

Vinnare år 2020

Per Oskar Jonsson 
Mjölby Stadshotell

Vinnare år 2017

Jonas Alvin
Stångs magasin

Vinnare år 2016

Wilhelm Malmqvist
Himmelsby Spa & Konferens

Vinnare år 2015

Marcus Andersson
Matkultur

Vinnare år 2013

Markus Karlsson
Starby Hotell

Vinnare år 2012

Emelie Johansson
Ombergs Turisthotell

Vinnare år 2011

Niklas Hellsing
Gryts Varv

Vinnare år 2010

Pär Andersson
Väderstad Centralkrog

Vinnare år 2009

Andreas Johnsson
Storgården Konferens Gastronomi Relax

Vinnare år 2008

Ingemar Lindström
Gryts Varv

Vinnare år 2007

Niklas Hellsing
Gryts Varv

Vinnare år 2006

Sven Olsson
Mons Skärgårdskrog

Vinnare år 2005

Daniel Blomqvist
Rimforsa Strand

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389