Östgötamat är närproducerad mat. Mat som till allra största delen antingen producerats eller odlats i Östergötland och dess absoluta närhet eller sluthanterats i länet. Östgötamat är en förening, där alla medlemmar uppfyller de här kraven och arbetar för att lyfta de regionala smakerna, produkterna och matupplevelserna. Östergötland ligger mellan östgötaslätten och sydsvenska höglandet. Naturen är mestadels kuperad och här hittar du många sjöar, vattendrag, stora skogsområden och inte att förglömma den vackra skärgården. Vårt landskaps natur har gett livsmedelsproducenter och restauranger goda förutsättningar att skapa minnesvärda matupplevelser.
Med recept från gamla mattraditioner förädlar bygdens småföretagare vårt rika utbud av råvaror och våra duktiga krögare vårdar vår matkultur. Samtidigt tillförs ständigt nya impulser utifrån och ger idéer om hur traktens råvaror kan användas för att skapa nya kulinariska upplevelser. Varje medlemsföretag i Östgötamat har en historia väl värd att berätta och tillsammans bidrar dessa historier till Östgötamats personlighet och till att förhöja matupplevelsen för alla sinnen. Välkommen att besöka oss, höra våra historier och uppleva östgötsk mat när den är som bäst!
Att bevara och främja en matkultur som lyfter fram och säljer Östgötska produkter av god kvalitet.
2007 gick Regional Matkultur Östergötland och Bondens egen Marknad samman och bildade Östgötamat Ekonomisk Förening. Regional Matkultur och Bondens egen Marknad hade då funnits i Östergötland sedan 1999 respektive 2000 och har under åren gjort mycket för att stärka den lokalproducerade maten i Östergötland.
Föreningens medlemmar i form av producenter, gårdsbutiker och restauranger strävar alla efter att skapa minnesvärda matupplevelser för alla sinnen. Varje medlemsföretag i Östgötamat har en historia väl värd att berätta och tillsammans bidrar dessa historier till Östgötamats personlighet.
Livsmedel som produceras och förädlas i regionen ska skapa arbetstillfällen och lönsamhet för våra medlemmar.
Som medlem följer man svensk lagstiftning.
Vår tillväxt ska ske på ett sätt som är miljömässigt, ekonomisk och socialt hållbart.
Trovärdighet och trygghet i vår märkning.
Tillsammans kan vi påverka utvecklingen av den lokala maten.
Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intresse och deltagande genom:
Samla producenter och konsumenter med intresse för utveckling av matupplevelser med en regional profil för att härigenom skapa attraktivitet och en ökad omsättning/försäljning i sina företag utifrån Östgötamats gemensamma kriterier.
Genomföra olika aktiviteter för att marknadsföra medlemsföretagen genom ursprungsmärkningen Östgötamat för att stärka både den lokala och regionala marknaden vilket bidrar till hög omsättning och försäljning hos medlemmarna.
Stimulera till fortlöpande kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte i medlemsföretagen för att härigenom skapa goda förutsättningar för en hög kvalitet och produktutveckling.
Att kunna verka som ägare av projekt som ligger inom föreningens ändamål i syfte att utveckla verksamheten och hitta nya lösningar som bidrar till en god företagsekonomi för medlemmarna.
Utveckla och underhålla ett nätverk av intressenter för information och marknadsföring utan att dessa är medlemmar i föreningen.
Vara partipolitiskt och religiöst obunden.
Utmärkelsen delas ut till den person eller företag som genom sitt arbete verkar för:
• Att arbeta för ett hållbart samhälle samt stimulera till ökad livsmedelsproduktion.
• Att sprida information om lokal mat och dess mervärden.
• Att öka kunskapen och intresset för balanserad mat som leder till god hälsa – Att hitta glädjen med god och hållbar mat.
2019
Magdalena Hermelin, Hermelins grönsaker
2018
Ingvar Gustavsson, Eklunds Chark
2017
Thomas Lundvall, ICA Maxi
2016
Elisabeth Nilsson, Landshövding
2015
Barbro Bragé, Kinda Mat
Ordförande: Maria Ström
Ledamöter: Annicka Assarsson, Eva-Lott Blixt, Fredrik Eklund, Ingvar Gustavsson, Lotta Karlsson och Mia Bremer
Suppleanter: Anneli Odin och Barbro Bragée
Verksamhetsledare: Louise Ridderström (louise@matupplevelse.se)
Administration: Victoria Kahnborg-Edoff (victoria@ostgotamat.se)
Upplevelsepaket: Lotta Karlsson, Svecia Travels AB (lotta.karlsson@sveciatravels.se)
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389
Louise Ridderström
Verksamhetledare
Victoria Kahnborg-Edoff
Administration
För att bli ett medlemsföretag i Östgötamat måste produkten/måltiden odlas eller tillverkats av råvaror som till allra största delen antingen producerats eller odlats i Östergötland eller dess absoluta närhet. Östgötamat är en förening, där alla medlemmar uppfyller kraven och arbetar för att lyfta de regionala smakerna, produkterna och matupplevelserna.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389