Receptet på "Kapten Ridderstads fläskkorv" finns med i hennes handskrivna receptsamling.
Receptet kommer från Else Bönner, Rimforsa, systerdotter till Elin Karlsson och är citerat i original:
Kan tagas huru litet man vill. En tredjedel af hvarje sort: fläskkött, fläsk och kött. Blifver det något drygare af fläskkött så mycket bättre. Oxköttet bör vara af innanlåret eller haren och fläskköttet boghare, allt köttet males 4 gånger eller tills det är som en deg, korfen blir ej god om ej köttet är mycket fint. Späcket skäres i mycket små tärningar.
Om man har 5 skålpund (6,3 kg) af hvarje så tages ett par händer litet kokad och rifven potatis, 1 struken matsked kryddpeppar, 1 dito ingefära, 1 dito nejlikor, 1/2 matsked starkpeppar, 1 thesked fint hackad och stekt rödlök, 1 tesked saltpeter, 1 tesked hvitpeppar, salt efter smak. Spädes med ungefär 1 liter svagdricka. Arbetas 1 timme. Profvas på stekpanna. Korfven stoppas hårdt i krokfjälster hvilka legat i vatten med salt uti i 2 dagar. Korfven lägges sedan i saltlake kokad med 1 kvarter salt till hvarje kanna vatten. Mycket god både rökt, som bräckkorf och kokt både varm och kall.
Kommentar:
En modern variant och mindre sats görs på 3 kg blandfärs, 2 stora rivna potatisar, 1 1/2 tsk kryddpeppar, 1 1/2 tsk ingefära, 1 1/2 tsk nejlikor, 3/4 tsk svartpeppar, 1/2 tsk vitpeppar, 1 dl hackad fräst rödlök, 2 msk salt, cirka 1/2 liter svagdricka. Blanda färs, potatis, kryddor, lök och salt. Arbeta färsen smidig och späd med svagdrickan. Stoppa korven ganska hårt i krokfjälster. Gnid in den med salt och låt den ligga kallt till nästa dag. Korven kan kokas eller rökas. Den går bra att frysa rå.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389