Kapten Ridderstads fläskkorf

Elin Karlsson från Väsby, Slätmon, Västra Eneby var kokerska hos kapten Anton Ridderstad i Linköping i början av 1900-talet.

Receptet på "Kapten Ridderstads fläskkorv" finns med i hennes handskrivna receptsamling.

Receptet kommer från Else Bönner, Rimforsa, systerdotter till Elin Karlsson och är citerat i original:

Kan tagas huru litet man vill. En tredjedel af hvarje sort: fläskkött, fläsk och kött. Blifver det något drygare af fläskkött så mycket bättre. Oxköttet bör vara af innanlåret eller haren och fläskköttet boghare, allt köttet males 4 gånger eller tills det är som en deg, korfen blir ej god om ej köttet är mycket fint. Späcket skäres i mycket små  tärningar.
Om man har 5 skålpund (6,3 kg) af hvarje så tages ett par händer litet kokad och rifven potatis, 1 struken matsked kryddpeppar, 1 dito ingefära, 1 dito nejlikor, 1/2 matsked starkpeppar, 1 thesked fint hackad och stekt rödlök, 1 tesked saltpeter, 1 tesked hvitpeppar, salt efter smak. Spädes med ungefär 1 liter svagdricka. Arbetas 1 timme. Profvas på stekpanna. Korfven stoppas hårdt i krokfjälster hvilka legat i vatten med salt uti i 2 dagar. Korfven lägges sedan i saltlake kokad med 1 kvarter salt till hvarje kanna vatten. Mycket god både rökt, som bräckkorf och kokt både varm och kall.
 
Kommentar:
En modern variant och mindre sats görs på 3 kg blandfärs, 2 stora rivna potatisar, 1 1/2 tsk kryddpeppar, 1 1/2 tsk ingefära, 1 1/2 tsk nejlikor, 3/4 tsk svartpeppar, 1/2 tsk vitpeppar, 1 dl hackad fräst rödlök, 2 msk salt, cirka 1/2 liter svagdricka. Blanda färs, potatis, kryddor, lök och salt. Arbeta färsen smidig och späd med svagdrickan. Stoppa korven ganska hårt i krokfjälster. Gnid in den med salt och låt den ligga kallt till nästa dag. Korven kan kokas eller rökas. Den går bra att frysa rå.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389