Vaniljsyltad rabarber

Gott syltad rabarber.

Ingredienser 

Späd rosa rabarber, smala stjälkar

Lag:
1 liter vatten
1 - 11/2 kg strösocker
1 - 2 vaniljstänger

Skölj rabarbern och skär den i ca 5 cm långa bitar. Skär upp vaniljstängerna längs med. Koka en lag på vatten, socker och vanilj. Använd en vid kastrull eller gryta. Lägg i ett lager med rabarber. Sjud till rabarbern är mjuk.
Ta upp den med hålslev och lägg över varma burkar. Koka nästa omgång rabarber. Passa noga så att inte rabarbern kokar sönder. Den ska vara så hel som möjligt.
Koka ihop lagen så att den blir riktigt simmig och häll den över raberbern. Vaniljstängerna kan vara med i burkarna om man vill ha stark vaniljsmak.
Servera raberbern med mjukvispad grädde eller glass. Den kan användas till tårtgarnering med då ska den rinna av i sil först.

Raberber kan också syltas genom att den läggs direkt i vid gryta och får smälta ner med ytterst lite vatten på låg värme. Sedan tillsätter man socker lite i taget och skakar på grytan till sockret smälter. Man får inte röra för då mosas rabarbern. Detta ger en starkare smak och färg på raberbern men är en tidsödande metod.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389