Struvor

Struvor av russin och mandel som serverades till dessert hos Brask har vi inget recept på, men i Östergötland finns flera traditionella recept på struvor som är ett bakverk med urgamla anor.

Detta är hämtat ur en handskriven vaxduksbok från sekelskiftet upptecknad av Emilia Karlsson, Västra Stenby.

Struvor av russin och mandel som serverades till dessert hos Brask har vi inget recept på, men i Östergötland finns flera traditionella recept på struvor som är ett bakverk med urgamla anor.

1 ägg
1½ msk socker
1½ dl grädde
2 dl vetemjöl
isterflott(idag bakfett)
 
Vispa samman ägg, socker och grädde. Blanda med vetemjöl. Det skall bli en mycket tjockflytande smet. Om smeten blir alltför tjock för att kunna hanteras kan den spädas med lite mjölk. Häll smeten i en plastpåse och klipp ett litet hål i ett hörn.
Värm bakfettet i en låg gryta. Ringla ned smeten i det varma bakfettet så att det bildas ett rutmönster. Vänd kakan efter någon minut och låt den sedan koka i fettet så att den blir gyllenbrun. Lägg kakorna på papper att rinna av.

 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389