Speltsallad

Detta recept kommer från Hargodlarna Östergötlands Spelt & Marmeladdrottningar, som är AnnSofi och IngMarie. De odlar bär och spelt. Deras måtto är attt ta hand om det de odlar och det naturen har att erbjuda och sedan förädla det så skonsamt som möjligt.

Lite kort info om Hargodlarna Östergötlands Spelt & Marmeladdrottningar:

År 2000 började de oldla spelt/dinkel och de odlar ursprungssorterna som heter Oberkumler Rotkorn.
- Det är underbart att baka med, pröva gärna några av recepten. Annars kan man använda sin ”vanliga” recept och byta ut vetemjöl mot speltsikt  säger IngMarie lyriskt. För när man väl provat speltmjölet är man såld för dess bakegenskaper och smak.
- I marmeladeriet låter vi oss inspireras av våra gamla receptskatt och arbetar fram recept där tradition och nytänkande samverkar. Vi kokar små satser i koppargryta över gaslåga och utan tillsatser säger AnnSofi engagerat.
 
ca 6 pers
4 dl Spelthelkorn
8 dl vatten
4 morötter
1 rödlök
färsk spenat
1 dl hackade färska örter
dressing
1 dl kallpressad rapsolja
½ dl vinäger
1-2 pressade vitlökklyftor
salt, peppar
 
Koka speltkornen i vatten, OBS! inget salt i vattnet , i ca 30-40 min. Finns det vatten kvar, slå av det och häll på dressingen. Skär tunna slantar av morötter och hacka löken och blanda ned det i salladen. Innan servering blanda i bladspenaten och de hackade örterna.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389