Stönja

Rotmos med fläsk är välkänd husmanskost. En östgötsk variant på temat är "stönja".

Receptet som är beräknat för sex personer är upptecknat 28 juni 1910 hos bondmoran Elin Karlsson i Berg, Vreta kloster. Ur JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan i Uppsala.


Ingredienser:
 (För 6 pers) 
½ kg salt kött
½ kg salt fläsk
1 kålrot
1 l potatis
vatten
 
Beredning:
Är köttet mycket salt så vattenlägges det dagen förut. Lägges ner i kallt vatten, får koka upp och skummas. När det kokt ungefär 1 timme, lägges den skalade och i bitar skurna kålroten i. När alltsammans är nästan mjukt, lägges den skalade potatisen i och får koka tills den är mjuk, då stönjan är färdig. Användes till middag.
 
Kommentar
Kålrotsbitar och potatis som får mjukkoka tar smak av buljongen men behöver på det här viset inte mosas. Istället för salt kött och fläsk kan rimmat bogfläsk användas och kokar då färdigt på samma tid som kålroten. Lägg i den skalade potatisen efter cirka en halvtimma och rätten är klar när potatisen kokt färdigt. Slå bort överflödigt kokspad och strö över finklippt persilja.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389