Bondbönsoppa

Receptet är traditionellt men något moderniserat.

Ett sätt som beskrivs från Östergötland är att odla bondbönor i raderna mellan potatisen. När potatisen sattes lades i varannan fåra ett par bondbönor efter varannan potatis. Bondbönorna grodde och blev synliga samtidigt med potatisen. Kupningen av potatisen syntes vara välgörande även för bondbönorna som inte heller tycktes hindra potatisen i dess utveckling. Bondbönsoppa och stuvade bondbönor blev naturligtvis välkommen omväxling i vardagskosten.

Bondbönor kallades stundom "välska bönor". Då bönorna är späda kan de ätas med skidorna, skurna i stycken och tillredda på samma vis som sockerärter, överhällas med smält smör och serveras till kött- eller fläskrätter, enligt kokboksförfattaren Hagdahl.

Ingredienser: (4 pers)
2 kg bondbönor(3/4 liter spritade bönor)
2 morötter
1 liter vatten
1 tsk salt
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
hackad persilja
1 äggula
1 dl grädde
 
Sprita bönorna. Tag bort grodden som kan vara något besk och skölj bönorna. Skala och skär morötterna i skivor. Koka upp vattnet och tillsätt salt. Lägg i bönor och morötter. Låt dem koka mjuka på svag värme under lock cirka 30 minuter.

Rör ut mjölet i 2 dl av mjölken. Häll resten av mjölken i soppan och låt den koka upp. Rör ned redningen och låt soppan koka ytterligare cirka 5 minuter. Vispa samman ägg och grädde i serveringsskålen och slå den heta soppan över. Strö över persilja.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389