Lättstuvade ärter

Stuvade ärter gjordes ofta stabbiga och tjocka för att ge god mättnadskänsla. De kokades ofta av torkade grönärter och serverades till stekt fläsk och salt sill.

Lättstuvade grönsaker var vanlig mat under förra hälften av 1900-talet både till vardags och till fest. Serverades till stekt fläsk, köttbullar eller korv. Vanligast var kanske stuvade ärter eller en blandning av ärter och morötter. Stuvade skärbönor var omtyckt. Men även stuvad vitkål i strimlor, blomkål i buketter eller strimlad palsternacka förekom i stuvningarna.


Ingredienser(4 pers)
500 g spritade ärter
vatten
1/2 tsk salt per 5 dl vatten
 
Stuvning:
2 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk + 1 dl grönsaksspad
1 msk smör
salt, peppar
hackad persilja
 
Lägg ner ärterna i kokande lättsaltat vatten. Vattnet skall nätt och jämnt täcka. Koka dem under lock tills de är knappt mjuka. Låt dem rinna av. Spara gärna spadet och använd som buljong i såser och soppor. Blanda mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, grönsaksspad och smör. Koka upp under omrörning och sjud stuvningen i 3 - 4 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Lägg i ärterna och blanda försiktigt. Strö över persilja.
- Samma recept används till andra grönsaker.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389