Stekt salt sill med lingonsås

Recept efter JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan i Uppsala, ULMA.
Stekt salt sill var nästan daglig vardagmat. Den 4 augusti 1904 serverades den stekta sillen med lingonsås och potatis hos hälftenbrukaren Axel Svensson och hans hustru Matilda på Barkhagen, Stora Rothult i Västra Eneby. En god vardagsrätt som förtjänar att påminnas om. Urvattnade stekklara sillfiléer förenklar idag tillredningen. I Västra Eneby gjordes lingonsås på sura lingon och  mjölk som sötas med sirap och socker. I brist på sura lingon är det här receptet på lingonsås på gräddfil eller crème fraiche som smaksätts med lingonsylt

Ingredienser: (för 3 personer)
2 salta sillar
1 kkp (1½ dl) groft rågmjöl
1 msk flottyr (margarin)
 
Beredning:
Sillen vattenlägges dagen förut, rensas och sköljes. Benen borttages. Den vändes i groft rågmjöl och stekes i flottyr.
 
Lingonsås(förenklad)
2 dl gräddfil
4 msk lingonsylt

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389