Hertiginnan Annas kaka

Originalrecept ur JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan i Uppsala, ULMA: 

 

År 1907 är Fackskoleeleven Bertha Elmqvist på hushållspraktik i Hävla hos änkemannen Per Erik Persson i Nora by i Skedevi socken . I hemmet finns fyra döttrar och av dem får hon receptet på Hertiginnan Annas kaka. Måtten och vikterna är nya, men omräknade efter gamla lod och skålpund.

Ingredienser
: (för 5 personer)
3 ägg
213 g socker(2½ dl)
107 g skirt smör, svagt saltat
10 bittermandlar
213 g sötmandel
1 stor kokt riven potatis
rivet skal av en citron
 
Beredning:
Äggen och sockret röres väl tillsammans. Det smälta smöret, den skållade och malda mandeln samt de öfriga ingredienserna tillsättas och blandas väl. Massan hälles i en smord och brödbeströdd form och kokas i vattenbad.  Då kakan är färdig stjälpes den upp och får kallna. Serveras med kall eller varm vaniljsås.

Kommentar:
God efterrättskaka! Gräddas i 200o varm ugn cirka 30 - 40 minuter. I dagens ugnar behövs inte vattenbad. 10 bittermandlar är onödigt mycket, det räcker med 5. Det går bra att avrunda mängderna till 100 g smör och en 200 g påse sötmandel.

 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389