Korvkaka från Granby

Receptet kommer från Olga Andersson, Granby, Vadstena.

 

Korvkaka var en rätt som ofta gjordes efter slakten eftersom man då hade både fläskben och lever. Då brödbaket var klart passade man på att grädda korvkakan. Den serverades nygjord eller uppstekt med lingon. Grynkaka eller korvkaka förekom lika ofta i det borgerliga hushållet som på bodens gård.

Ingredienser:
1 kg fläskben
12 dl vatten
2 tsk salt
2 dl korngryn
3 msk finhackad lök
1 msk matfett
1 msk sirap
1/2 tsk ingefära
1/4 tsk kryddpeppar
1/4 tsk vitpeppar
150 g lever
salt efter smak
ströbröd
 
Fläskbenen påsättes i kallt vatten och får koka upp varefter de skummas. Tillsätt salt och låt benen koka tills köttet lossnar. Ta upp ben och kött. Lägg korngrynen i fläskspadet och låt svälla några timmar varefter de kokas mjuka.

Skölj levern i kallt vatten och förväll den i fem minuter. Mal köttet, levern och den i matfett frästa löken. Blanda samman allt det malda med korngryn, kryddor, sirap och smaksätt med salt. Häll smeten i en smord form och strö lite ströbröd över. Korvkakan gräddas i 200 - 225o varm ugn cirka 45 minuter.

 

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389