Blodplättar

Detta recept på blodplättarna innehåller öl. På en del håll i Östergötland är det vanligt att göra blodplättarna med mjölk istället för öl.
I samband med slakten gjordes palt, blodplättar, paltbröd och svartsoppa. Paltbrödet serverades med stekt fläsk och vit sås. Palten bjöds med krösamos och grevar, det vill säga ursmält ister. Palten åts nykokt eller senare stekt i skivor. Det var omtyckt mat, berättar  Margareta Larsson i Skeppsta, Västra Stenby. I trakten fanns talesättet "Inte ett steg, sa Lindbergs pöjk" som lär ha uppstått den gången farmor i huset bjudit pojken på nykokt palt i sådana mängder att hon blev rädd att han inte skulle kunna röra sig ur fläcken...

Ingredienser: (4 pers)
 
2 1/2 dl blod(helst från svin)
2 dl grovt rågmjöl
2 dl öl
1 gul lök, hackad
1 msk smör
1 msk sirap
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm ingefära
1 krm mejram
 
Fräs löken i smöret. Sila blodet. Vispa samman alla ingredienser. Grädda smeten till små plättar på ganska svag värme. Servera dem med lingon blandat med grädde.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389