Ålaladåb

En toppen fiskaladåb. Serveras ofta med skarpsås.

Koka ålen enligt anvisningar för kokt ål. Ål skall koka länge! Kyl fisken och spadet. Skumma fettet från fiskspadet och sila det.
 
Gelé
1 liter fiskspad
10 blad gelatin, vattenlagda
2 - 3 äggvitor
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt svälla cirka 5 minuter. Krama ur vattnet. Blanda spadet, de lätt uppvispade äggvitorna och gelatinet i en kastrull och hetta upp under omrörning. Låt sjuda, men inte koka, under omrörning på svag värme några minuter  tills äggvitan flockat sig. Lägg på locket och låt kastrullen stå vid sidan av värmen 10 - 15 minuter. Låt vätskan självrinna genom silduk doppad i hett vatten eller genom kaffefilter. Smaka av och låt kallna.
 
Häll ett lager av fiskgeléet i en form. Låt stelna. Ålen rensas och skäres under tiden i mindre bitar. Lägg fiskbitarna på geléet och ös på mera gelé mellan varven tills formen är väl fylld. Ställ kallt.  Aladåben stelnar på mellan 3 och 4 timmar. När den skall serveras doppas formen snabbt i hett vatten, serveringsfatet läggs över formen och aladåben stjälps upp.
 
Fiskaladåber serverades ofta med skarpsås.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389