Stekt Östgötaströmming på getosttoast med honung och saltgurka

Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat.
6 personer

Det här behövs:
12 strömmingsflundror
½ dl östgötsk senap
½ crème fraiche
rikligt med finklippt dill
smör och olja

Panering:
1 dl rågmjöl
1 dl ströbröd och lite salt

Toast:
6 skivor av kantskuret bröd
getost
flytande honung
saltgurka skuren på längden i klyftor
dill eller dillkronor till garnering
 
Gör så här:
1. Lägg upp hälften av strömmingsflundrorna med skinnsidan neråt på en bricka. Blanda samman senap, crème fraiche och dill i en bunke. Fördela ut fyllningen på flundrorna och lägg resterade strömmingsflundror på med skinnsidan uppåt.
Vänd strömmingsflundrorna i paneringen och stek dem knapriga i rikligt med smör och olja.
2. Stek eller rosta brödet. Smula på getost på varje skiva och lägg på den varma strömmingen.
3. Servera toasten direkt med saltgurka och ringla runt lite honung och garnera med dill eller dillkronor.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389