Grönärtsoppa med kräftgrädde och kumminoststick

Nästan hälften av alla ärter som odlas i Sverige kommer från Östergötland.

Grönärtsoppa på torkade gröna ärter är traditionell östgötamat, men Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg, har gjort en vårligare variant toppad med kräftgrädde.

6 pers
Det här behövs:
 
Soppa:
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 msk smör
½ tsk timjan
7dl hönsbuljong (7dl vatten och 2-3 hönsbuljongtärningar)
3 dl vispgrädde
500g gröna frysta ärtor
2 tsk maizena utblandat i lite kallt vatten
salt och peppar
1 dl torrt mousserande vin eller torr cider
 
Kräftgrädde:
lika delar grädde och crème fraiche
rikligt med kräftstjärtar
salt
 
Kumminoststick:
hembakt bröd
rumstempurerat smör
kumminost
salt
 
Gör så här
1. Soppa: Skala och ansa löken och rotsellerin. Skär ner dem i mindre bitar och fräs i en kastrull med smör och timjan. Tillsätt hönsbuljong, grädde och ärtor, låt koka i ca 10 minuter och red av med lite maizena. Mixa soppan slät, sila och smaka av med salt och peppar. Strax innan servering tillsätts lite torrt mousserande vin.
2. Kräftgrädde: Vispa lika delar grädde och crème fraiche lagom tjock. Finhacka kräftstjärtarna och vänd ner dem i grädden samt smaka eventuellt av med lite salt.
3. Oststick: Sätt ugnen på 200 grader. Skär brödet i ½ cm tjocka skivor på längden och kantskär brödet. Riv kumminosten och fördela ut den på brödet och tryck till så att osten inte ramlar av. Strö på lite salt och skär dem i ca 1 cm breda stänger på längden. Baka av dem på en smörad plåt tills de är spröda och fått fin färg. Låt dem svalna på galler.
4. Servera soppan varm med en klick syrlig kräftgrädde och kumminoststicken.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389