Sötost

May-Britt Bjärnlid, Bjäsäter, Stjärnorp, berättar att hennes mor lagade denna efterrätt till söndagmiddag när familjen bodde i Godegård. Flera uppgiftslämnare från Godegård har berättat om den goda sötosten.

 

3 liter mjölk
2 ägg
drygt 2 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe
socker och salt efter smak
 
Mjölken hälls i en gryta sånär som på 1/2 liter som blandas med ägg och mjöl. Grytan sätts på spisen för att bli varm men ej het. Grytan lyfts av och redningen tillsätts under omrörning. Sist rörs ostlöpet i. Massan får stå tills den är löpnad(blivit fast) då man med en slev rör om. Grytan sätts nu ånyo på för att sakta koka utan lock, röres ofta. När vasslan kokat in skall rätten ha en gulaktig färg och vara ganska fast. Nu tillsättes lite salt och socker efter smak, rätten skall vara söt. Serveras med sylt och grädde, vispad eller tunn.
 
Kommentar:
Ett liknande recept på sötost ger Lena Karlström, Spinkenäs, Skällviks socken nära Söderköping. Hon låter en bit kanel koka med för att ge smak. Sötosten kokades här på oskummad mjölk.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389