Östgötskt recept på hålkakor

Hålkakor när de är som bäst.

4 st 

50 g matfett
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1/2 dl sirap
cirka 7 dl grovt rågmjöl
cirka 6 dl vetemjöl
 
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37o. Smula sönder jästen i en bunke. Häll i degvätskan och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap, rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills de känns smidig. Låt den jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
Arbeta degen smidig på bakbordet. Baka ut till 4 runda kakor, cirka 15 cm i diameter. Ta eventuellt ut ett hål i mitten. Nagga och låt dem jäsa cirka 30 minuter. Grädda i 225o varm ugn cirka 12 - 15 minuter.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389