Snarkryddad strömming

Rut Wallensteen - Jaeger har beskrivit det här receptet i sin bok "Mat till vardags och fest när seklet var ungt".

Ostkustfiskarna gjorde den här rätten på 1700 - talet berättar hon, men då handlade det om stora tunnor där strömmingen fick stå i minst fem veckor.


4 personer
16 hela strömmingar
1 lit vatten
1 dl ättiksprit
1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1/2 dl salt
1 msk krossad kryddpeppar
2 - 3 lagerblad
1 skivad rödlök
1 skivad morot
1 bit strimlad purjolök

Så här gör du
Blanda vatten och ättiksprit och lägg i den hela orensade strömmingen. Låt den ligga ca 12 timmar.
Tag upp strömmingen och låt den rinna av väl. Blanda socker, salt och kryddorna och varva sedan ner strömmingen med kryddor och grönsaker i ett kärl. Använd helst Höganäskrus, glas eller ett rostfritt kärl. Låt stå i minst 4 dygn.
En Östgöta sädes och en kall öl därtill och smakupplevelsen är fulländad. Du kan självklart även göra rätten på rensad strömming. Vik ihop dem på längden så att de ser hela ut.

Ingår i Johanns Östgötabuffé

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389