Märtas Nubbeströmming

Direkt ur Östersjön, klarögd och färsk så den spritter, kan skärgårdsborna ta sin strömming och t ex laga till den enligt detta recept, som Kerstin Skärlund på Aspöja plockat ur sin receptsamling.

4 personer

1 kg rensad strömming med ryggbenet kvar

Lag 1
3 dl vatten
1 dl ättiksprit
2 msk salt

Lag 2
1 dl ättiksprit
3 dl strösocker
3 dl vatten
ca 15 kryddpepparkorn
ca 15 vitpepparkorn
5 hela nejlikor
1 hackad rödlök
1 knippa dill

Så här gör du
Blanda till lag 1 och låt strömmingen ligga i den i ca 10 - 12 timmar. Låt den gärna stå i rumstemperatur. Fiskköttet ska bli alldeles vitt. Tag sedan försiktigt bort ryggbenet.
Koka upp lag 2 med alla kryddor och häll den avsvalnad över strömmingen. Låt fisken stå och mogna ett par dygn i kylskåp.
Servera gärna strömmingen på knäckebröd tillsammans med gräddfil och olika sorters lök. En nubbe och en öl är inte helt fel till den här rätten.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389