Smörstekt abborrefilé från Bysjön med romsås och spenat- och färskpotatissallad

Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept.

När Thomas lagar smörstekt abborrefilé får han den pinfärsk fiskad i Bysjön utanför Trädgårdshotellet av svågern Christer. Vi andra får pröva vår fiskelycka själva eller handla fisken hos fiskhandlar´n. Nästan lika bra. Den kallpressade rapsoljan från Sänkdalen är vårt östgötska alternativ till olivolja. Men bättre, enligt Thomas.

6 personer
Det här behövs:
ca 900 g abborrfilé fiskad av svågern Christer
Till panering:
mjöl, ägg och ströbröd
smör

Sås:
¾ dl majonnäs
3 dl gräddfil eller crème fraiche
½ tsk salt
½ st  finhackad rödlök
1 msk stark osötad senap
(1 st ansjovisfilé)
4 msk rom
Potatissallad:
1 ½ kg kokt färskpotatis
6-8 st sticklökar (vårlökar)
1-2 st kålrabbi
ca 200 g späd spenat

Marinad/vinägrett
3 msk god vittvinsvinäger eller citronsaft
¾ dl kallpressad rapsolja från Sänkdalens gård
salt och nymalen svartpeppar

Garnering:
rom
rapsolja
 
Gör så här:
1. Potatissallad: Skär potatisen i halv tjocka skivor eller klyftor och sticklöken i tunna skivor på snedden och kålrabbin i strimlor. Lägg allt i en bunke och blanda samman marinaden (vinäger, olja som smakas av med salt och peppar).  Slå över marinaden och blanda försiktigt, låt det hela marinera några timmar. Strax innan serveringen sköljs bladspenaten och rivs ner i salladen.
2. Sås: Vispa samman majonnäs och gräddfil. Rör ner salt, rödlök, senap och ev. finhackad ansjovis samt rom, låt såsen stå och dra några timmar innan servering.
3. Abborren: Strax innan servering saltas och vänds abborrfiléerna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen ströbröd. Hetta upp en panna och stek filéerna i smör ett par minuter på varje sida och servera dem nystekta med potatissalladen, såsen och garnera med rom och ringla runt rapsolja.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389