Göspudding med grön sparris och rört citronsmör

Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept.

4 personer
Det här behövs:
ca 400 g benfri gösfilé
1-2 finhackade gula lökar
smör
10 kokta kalla potatisar
rikligt med färsk dill
4 ägg
3 dl gräddmjölk
salt och peppar

Citronsmör:
200 - 300 g rumstempererat smör
rivet skal av 1-2 citroner
salt och peppar

Tillbehör:
grön sparris
 
Gör så här:
1. Pudding: Sätt ugnen på ca 175o.
2. Salta och peppra den benfria gösfilén. Fräs den finhackade löken i smör och skiva potatisen tunt samt hacka ner rikligt med dill.
3. Smörj en form och lägg först i skivad potatis och lök, salta och peppra lätt, sedan gösen och dillen. Upprepa allt en gång till och avsluta med potatis.
4. Blanda samman ägg och mjölk, smaka av med lite salt och peppar. Häll över äggstanningen och baka av i ugnen ca 45 min. Låt svalna och ställ i kyl. Skär upp puddingen i portionsbitar och värm den försiktigt med en klick smör på toppen.
5. Smör: Vispa upp smöret vitt och poröst, smaka av med rivet citronskal, salt och nymalen peppar som serveras till göspuddingen med nykokt grön sparris. 

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389