Rabarberpaj med karamellsås och mynta

Rabarberpajens syrliga smak balanseras fint av karamellsåsens sötma. Den krispiga kanten i pajskalet gör pajen extra läcker.

6 personer

Det här behövs:

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
´
Fyllning 1:
1 ägg
2 dl crème fraiche
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker 

Fyllning 2:
ca 450 g socker behandlad rabarber (se recept nedan), ca 3 rabarberstjälkar
1 msk maizena

Karamellsås:
2 dl socker
1 dl vatten
2 - 3 skivor av apelsin, lime eller citron

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175o.
2. Börja med att koka upp 1 dl socker och 2 dl vatten. Lägg i den skalade och finskurna rabarbern, låt svalna i sockerlagen.
3. Pajdeg: Mixa samman samtliga ingredienser snabbt och tryck ut degen i en smörad pajform med löstagbara kanter.
4. Fyllning 1: Blanda samman ägg, crème fraiche, socker och vanilj.
Fyllning 2: Sila av sockerlagen ordentligt och blanda rabarbern med maizena. Lägg ”rabarberkompotten” i pajformen och häll på fyllning 1. Baka pajen i ca 40 min eller tills den stelnat och fått färg. Låt svalna och kallna så att den sätter sig ordentligt.
5. Karamell: Smält socker till en gyllenbrun färg (karamell) i en kastrull. Tillsätt vatten och skivad citrus. Låt koka tills sockret löst sig och såsen är ”simmig”.
6. Skär upp den kalla pajen i tårtbitar och servera karamellen till samt garnera med färsk mynta.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389