6 personer
Det här behövs:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
´
Fyllning 1:
1 ägg
2 dl crème fraiche
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
Fyllning 2:
ca 450 g socker behandlad rabarber (se recept nedan), ca 3 rabarberstjälkar
1 msk maizena
Karamellsås:
2 dl socker
1 dl vatten
2 - 3 skivor av apelsin, lime eller citron
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175o.
2. Börja med att koka upp 1 dl socker och 2 dl vatten. Lägg i den skalade och finskurna rabarbern, låt svalna i sockerlagen.
3. Pajdeg: Mixa samman samtliga ingredienser snabbt och tryck ut degen i en smörad pajform med löstagbara kanter.
4. Fyllning 1: Blanda samman ägg, crème fraiche, socker och vanilj.
Fyllning 2: Sila av sockerlagen ordentligt och blanda rabarbern med maizena. Lägg ”rabarberkompotten” i pajformen och häll på fyllning 1. Baka pajen i ca 40 min eller tills den stelnat och fått färg. Låt svalna och kallna så att den sätter sig ordentligt.
5. Karamell: Smält socker till en gyllenbrun färg (karamell) i en kastrull. Tillsätt vatten och skivad citrus. Låt koka tills sockret löst sig och såsen är ”simmig”.
6. Skär upp den kalla pajen i tårtbitar och servera karamellen till samt garnera med färsk mynta.
Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389