Körsbärskaka från Åtvidaberg

Körsbär är inte bara ingrediens i den traditionella östgötska "spöttesoppan”.

Körsbär är inte bara ingrediens i den traditionella östgötska "spöttesoppan”. Thomas använder bären syltade till ostbrickan men också till den här goda körsbärskakan från Åtvidaberg.

Det här behövs:
1 pajform med löstagbara kanter
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 - 3 dl urkärnade söta körsbär

Kräm:
25 g smör
250 g kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda i mjöl, vaniljsocker och bakpulver snabbt.
2. Smörj och bröa pajformen. Häll i smeten och fördela ut bären och tryck ner dem så att de inte ligger överst som ett täcke. Baka av kakan i ca 40 min och låt den svalna något och lösgör den ur pajformen försiktigt. Låt den kallna under bakhandduk.
3. Under tiden kakan bakas görs krämen. Krämen: Smält smöret och låt det svalna. Rör ner kesella, florsocker och vaniljsocker, sätt krämen i kylen.
4. När kakan svalnat breds krämen på och ställs i kylen, låt stelna.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389