Sluring – Rotsakssoppa med korngryn

"Sluring" kunde dyka upp i många olika skepnader här i Östergötland. I skärgården kokade man sillsluring där fläsket byttes ut mot sill.

Det fanns flera olika varianter men ett hade de gemensamt: många barn avskydde den här soppan och därför kunde gamle morfar ibland hotfullt säga till barnbarnet: Är du inte snäll så får du sluring till middag! Wiwi Samuelsson i Fröjerum är ett sådant barnbarn, som berättar om detta recept.


4 personer
1 lit fläskspad eller buljong
1 lit skivade eller tärnade rotsaker
1 - 2 dl korngryn
salt och peppar
ev 2 dl mjölk och 1 msk vetemjöl
1 knippa färsk libsticka eller torkad mejram
knäckebröd och Boxholms Gräddost

Så här gör du
Koka korngrynen och rotsakerna i fläskspadet tills allt känns mjukt.
När grönsakerna är färdigkokta kan du om du så önskar reda av med mjölet utrört i mjölken. Smaka av med salt och peppar och tillsätt till slut libsticka eller mejram.
Du kan också koka korngrynen för sig och servera dem till soppan, formade som ett ägg.
Det här är en mustig, god och billig soppa, som med fördel kan lagas på buljongen efter julskinkan. Tillsätt gärna lite skinkrester också.
Knäckebröd och några skivor Boxholmsost och en värmande måltid är komplett.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389