Slätgröt/svarter gröt

Hos rättaren Johan Hellström på Björnsnäs gård i Kvillinge socken, Bråbo härad kokar bondhustrun Anna slätgröt till kvällsmat för 9 personer fredagen den 10 augusti år 1900.

Receptet är stort. Därför är detta recept minskad ned det till mera hanterliga proportioner för ett modernt ensamhushåll. Det blir en rejäl portion eftersom det utgår från det ursprungliga receptet.


Ingredienser: 
(för en person)
 
1 dl grovt rågmjöl
3, 3 dl vatten
3 krm salt
 
Koka upp vattnet och rör ned mjölet och saltet. Kokas sakta 15 - 20 minuter. Rör om då och då. Serveras med krösamos (lingon) och mjölk. 
 
När gröten serverades på Björnsnäs år 1900 åt husfolket gröten för sig och drack mjölken till som seden var på den tiden.
 
I Horn gjorde man enbärsmos till gröten. Enbär som stöttes i trätinor och blandades med sirap  lades på rågmjölsgröten. Getingemos, stundom kallat höningsmos, var annat som fick sätta piff på vardagsgröten. Moset gjordes av honung blandat med lingon.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389