Släpärter

En en delikatess på försommaren är släpärter, späda åkerärter som skördas redan innan ärterna hunnit bli fullt utvecklade i skidan.

Ärterna kokas mjuka i saltat vatten och hela skidan äts tillsammans med skirat smör.


Släpärter var en delikatess som framför allt uppskattades bland "fint folk" i städerna. För landsbygdsbefolkningen var ärter vardagsmat. Men på de stora östgötagårdarna förekom det inte så sällan i början av seklet att man ställde till med släpärtskalas och bjöd in folk från stan. Bland stadsfolk var det populärt nöje att få komma ut på landet, plocka ärter på åkern för att sen ge sig hän åt att festa på de späda och välsmakande ärtskidorna med skirat smör i eleganta små koppar.
 
Ingredienser, 4 pers
1 kg späda baljor av åkerärter eller märgärter
vatten
1 1/2 tsk salt per liter vatten
75 - 100 g smör

Skölj ärterna väl men rensa inte. Lägg dem i kokande lättsaltat vatten. Låt ärterna koka tills de är mjuka, 15 - 30 minuter. Tiden varierar beroende på  hur nyskördade de är. Låt ärterna rinna av. Smält smöret i en kastrull. Servera ärterna med det smälta smöret upphällt exempelvis i små äggkoppar.

Ät dem så här
:
Ta ärtskidan vid skaftfästet med fingrarna. Doppa ärtskidan i smöret och dra den mellan tänderna så att "ärtköttet" lossnar och endast den sega hinnan blir kvar.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389