Östgötsk grönärtsoppa

Ärtsoppa eller ärtpuré på gröna, torkade ärter har ofta sagts vara typiskt för Östergötland.

Grönärtsoppan tycks vara vanlig i borgarhemmen och serverades inte så sällan i form av puré vid fina middagar, ofta tillsammans med rostade eller stekta brödkrutonger. Så här bjöds den på Löfstad slott vid en middag i slutet av 1800-talet.

4 pers
 
200 g lättrimmat fläsk i tärningar
1 dl rotselleri
5 dl buljong
2 dl torkade gröna ärtor
1 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk hackad persilja
salt och mald vitpeppar
eventuellt 1 dl grädde
 
Skölj och blötlägg ärtorna över natten. Fräs fläsket och rotsellerin i smör i en kastrull. Pudra över mjöl och rör om samt häll på buljongen. Tillsätt ärtorna och låt soppan koka sakta under lock tills de är mjuka, 1 - 1,5 timma. Tillsätt mjölken och persiljan och låt allt koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt med grädde.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389