Ärtsoppa från Skeppsås

Den gröna ärtsoppan kokad med färska spritade åkerärter och mjölk är klassisk östgötamat. Pröva den som sommarsoppa!

Detta recept är upptecknat den 18 augusti 1905 hos Carolina Isaksson, hustru till brukaren August Isaksson vid Skeppsås prästgård. (JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA)


Ingredienser, 8 pers
 
2 liter färska ärter
3 liter mjölk
1 kkp hwetemjöl(1 1/2 dl)
1 msk hackad persilja
salt, vatten
 
Ärterna sättes på i kokande vatten, att kokas till de äro mjuka. Mjölken och mjölet vispas tillsammans, slås till ärterna, hvarefter soppan får koka en stund. Därefter tillsättes persiljan och salt efter smak.

Kommentar:
Satsen är stort tilltagen, även för åtta personer. För  fyra personer föreslås att satsen minskas till 1/2 liter färska ärter, 1 liter mjölk och 2 msk vetemjöl. Salt och persilja efter smak. I ursprungsreceptet används åkerärter som ger en fyllig ärtsmak. Dessa kan dock utbytas mot djupfrysta ärter(eller konserverade) men då bör soppan smaksättas med buljong. Den färska åkerärtsoppan är sommarsoppan framför andra. Efter att ha plockat de små ärtkuddarna på åkern, spritat dem och rensat ärterna ger soppan flerfaldig lön för mödan!

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389