Raggmunk

Råriven potatis, mjölk och mjöl - men inget ägg - är det i den östgötska raggmunken, som ogifta hemmansdottern Märta Svensson på Tjärholm i S:t Anna gör den i juli år 1903.

Här återges originalreceptet ur JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA:

Råriven potatis, mjölk och mjöl - men inget ägg - är det i den östgötska raggmunken, som ogifta hemmansdottern Märta Svensson på Tjärholm i S:t Anna gör den i juli år 1903. Så minns nog många östgötar den här goda vardagsrätten, knaperstekt med syrlig lingonsylt.

Ingredienser: (för 4 pers)
2 liter potatis
2 kvarter mjölk(=cirka 6½ dl)
3 kkp hvetemjöl(=4½ dl)
½ msk salt
 
Beredning:
Potatisen tvättas, skalas och rifves. Mjölken, saltet och mjölet tillsättes och alltsammans omröres väl. En plättpanna smörjes med flottyr och ej alltför tjocka plättar gräddas. Ätes med lingonmos.
 
Kommentar:
Stor sats! Till en eller två personer rekommendes 3 - 4 medelstora potatisar, rives (gärna i matberedaren) och blandas med 1½ dl mjölk och knappt 1 dl vetemjöl, ½ tsk salt(knappt). Ser smeten mycket tjock ut kan den spädas ytterligare med lite mjölk. Stek ganska tunna "plättar" i margarin eller smör. I gamla östgötarecept förekommer även kornmjöl i raggmunk.(Keyland: "Svensk allmogekost")

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389