Prinsessan Estelles bakelse

Får vi presentera den östgötska hertiginnan prinsessan Estelles egen bakelse.

Det var grädde på kinden, sylt på fingrarna och marsipan på tänderna när juryn tog sig igenom tio finalistbakelser i Louise Aldenbrands/Östgötamat och Paus gemensamma tävling "Estellebakelsen", den sockersöta tävlingen som fick länets bagare att börja klura. Bakgrunden är den här: Napoleon har en. Liksom Gustav Adolf och kejsare Alexander den förste. Alla hjärtans dag har fått sin egen, liksom Halloween och Budapest. Självklart ska Sveriges lilla prinsessa också ha en egen bakelse här i länet. Särskilt som hon är utnämnd till Östergötlands hertiginna.

 

Sockerkaksbotten:
2 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd ner i  smeten, häll i en bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 20 min. Låt svalna, stansa ut runda formar.

Chokladbotten:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, rör ner socker kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bakas i en smörad springform i 175 grader 15-20 min.

Rabarberkompott:
100 g rabarber
25 g socker
1 msk pressad citron
½ gelantinblad

Lägg gelantinbladet i kallt vatten. Skär rabarbern i 1cm stora bitar. Lägg rabarber socker och citron i en kastrull, koka tills rabarbern är mjuk. Tag av från värmen och tillsätt gelantinbladet. Svalna.

Blanda kompotten med 2 dl vispad grädde

 

Morotskräm:
50g morot/apelsin marmelad
1 dl hemmagjord vaniljkräm
1 dl vispad grädde
Blanda 50 g Bleckenstads morotsmarmelad med 1 dl vaniljkräm och 1 dl vispad grädde. Smaksätt med lite pressad citron

Dekoration:
Kavla blå och gul marsipan tätt så dom fastnar i varandra. Stansa ur stjärnor så dom blir både blå och gula, låt ligga framme tills det är dags för dekorering


Gör så här:
1. Bygg upp bakelsen
2. Börja med en chokladbotten, lägg på  ett lager morotskräm, därefter den ljusa sockerkakan. Spritsa på en rejäl klick rabarbergrädde.
3. Kavla ut marsipan tunt, klä bakelsen  försiktigt med marsipanen, skär bort överflödig marsipan runt kanten.
4. Vispa lite grädde smaksatt med flädersaft från Brunneby.
5. Spritsa en gräddros på toppen av bakelsen. Toppa med en stjärna.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389