Östgötska Raggmunkar

Att servera raggmunk är ett tvärsäkert sätt att fylla en östgötsk lunchrestaurang. Sedan 2007 är den vår landskapsrätt, och den är ständigt lika populär. Allt annat vore konstigt, i en av landets största potatisregioner. Och sällan låter väl raggmunk och fläsk så gemytligt som när det sägs på klingande östgötska.

Recept på raggmunkar.

Östergötland är ett potatislän. På stora delar av vår odlingsareal sätts det potatis. Så det är inte så konstigt att vi är förtjusta i raggmunk. Det hör liksom till. Så har det varit väldigt länge. För när etnologen Nils Keyland samlade in uppgifter om regionala maträtter så kom de första uppgifterna om raggmunk från just Östergötland. Det var också en av anledningarna till att Östgötamat ekonomisk förening utsåg raggmunk till vår landskapsrätt 2007. Sedan ska en landskapsrätt såklart vara älskad och lagad av invånarna. Och det går väl knappast att ta miste på att östgötarna tycker om sin raggmunk.

När raggmunken hade fått utnämningen skrev Aftonbladet om det hela att ”Nu har raggmunken hittat hem”. Och när dåvarande biskop Martin Lind tillfrågades om han ville vara med och välsigna raggmunken den dag den korades till landskapsrätt blev hans svar enkelt. Raggmunken är redan välsignad av Gud.

Namnet raggmunk har varken med klosterliv eller raggarbilar att göra. Istället beror det på rättens raggiga, knottriga yta och att den tillagades i såkallad munkpanna. Enkelt och okomplicerat, precis som rätten själv. Och kanske också östgötarna?

Text: Maria Tjernström

 

 

4 port

Ingredienser:
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl mjölk
7 - 8 hg potatis
ca 1 tsk salt
1 gnutta socker


Till stekning:
Margarin eller smör

Gör så här:
Blanda samman vetemjöl, salt  och lite av mjölken så att det blir en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och ägget. Skölj och skala potatisen och riv den  ganska fint. Blanda efter hand ner den rivna potatisen i äggsmeten så att den inte mörknar. Hetta upp fettet i stekpannan. Klicka i lite smet (ca 1 träslev)och bred ut den. Grädda dem guldbruna på båda sidor. Servera med lingonsylt och råkostsallad, eventuellt lite stekt fläsk.
Stek fläsket först om ni har en stekpanna som vill ta fast.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389