Östgötakakor

Goda och spröda är de Östgötakakor som Ulrika Jonsson på Hartorps gård i Qvarsebo bakar den 18 juli 1905.

Recept efter en uppteckning ur JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan i Uppsala, ULMA.

Ingredienser:
250 g smör
400 g mjöl (6½ dl vetemjöl)
150 g strösocker (1 3/4 dl)
2 äggulor
1 ägghvita
2 tsk hjortronsalt
 
Till pensling:
2 ägghvitor
mandel
pärlsocker

Beredning:
Smöret tvättas. Det tvättade smöret, mjölet, sockret, äggulorna, hvitan och hjortronsaltet arbetas på bakbordet till en smidig deg. Degen kaflas ut ganska tunnt och urtages med krusigt mått. Kakorna penslas med ägghvita och beströs med den skållade och hackade mandeln uppblandad med pärlsocker. De gräddas i medelmåttig ugnsvärme.
 
Kommentar:
"Hjortronsalt" är naturligtvis det vi idag kallar hjorthornssalt. Numera behöver inte smöret tvättas. Låt degen vila svalt en stund när alla ingredienser arbetats ihop så blir degen lättare att kavla. Grädda kakorna  i 200 graders ugn cirka 6 minuter.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389