Östgöta sädessill

Johann Webers recept

4 personer

8 inlagda sillfiléer
8 cl Östgöta sädesbrännvin
2 dl créme fraiche
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
3 dl strimlad rotsaker
2 msk riven pepparrot
några stänk citronsaft
1 dl korinter
2 hackade hårkokta ägg

Så här gör du
Tag upp sillfiléerna ur lagen och låt dem rinna av. Lägg filéerna i en bunke och slå på brännvinet och korinterna. Låt stå kallt i några timmar.
Blanda under tiden alla övriga ingredienser, utom äggen, till en tjock sås. Tag också undan lite av rotsakstrimlorna, dillen och gräslöken för att dekorera med. Skär sillfiléerna i bitar och lägg ned i såsen. Häll även i brännvinet och korinterna, som sillen har legat i och rör om. Lägg upp sillen på ett fat, garnera med de hackade äggen, resten av rotsakstrimlorna, dillen och gräslöken.
Servera nykokt, helst färsk potatis, knäckebröd, en bit Boxholms gräddost, en kall öl och Östgöta sädesbrännvin till. Man kan naturligtvis utesluta brännvinet både vid tillagning och serveringen, men då bör man kalla sillen för något annat.

Att brännvin ska drickas välkylt känner väl alla till. Detta gäller dock inte Östgöta Sädesbrännvin. Drick den något tempererad - dvs ca 10 grader. Då träder honungssmaken fram bättre.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389