Detta recept kommer från Kristoffer Mattson, köksmästare på Collegium.
Krämig soppa på nässlor från Lövsalen med confiterad äggula från Tolefors, rostad ramslök från Opphem, crème på färsk getost från Krogersbo och Slåttergubbens surdegsbrödssmulor.
Detta recept för 6 personer kommer från Kristoffer Mattson, köksmästare på Collegium.
Nässelsoppa
2 liter toppskott av späda nässlor
2 st schalottenlökar – skalade, finhackade
1 klyfta vitlök – skalad, finhackad
1st fänkålshuvud – finhackad
1 dl vitt vin
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong ( ta bort en del och ersätt med spadet från nässlorna )
1 msk anisfrön - stötta
1 dl grädde
4 dl mjölk
Beredning
Rensa, skölj och förväll nässlorna i kokande vatten ca 3 minuter. Lyft upp och kyl ner i kallt vatten. Krama ur nässlorna och hacka ner dem grovt.
Smält smör i en stor kastrull. Fräs ur lök, vitlök och fänkål mjuka. Tillsätt anisfrön efter någon minut. Slå på vin och buljong och låt koka ihop i 15 minuter på låg värme. Tillsätt till sist grädden och mjölken som får sjuda vidare i 5-10 minuter.
Sila soppgrunden ner i kannmixer tillsammans med hackade nässlor. Mixa grön och smaka av med salt och vitpeppar från kvarn.
Servera soppan vid sidan om med äggulan, Slåttergubbens urkraftssmulor, olivoljestekt ramslök.
Confiterad äggula
8 st äggulor
½ liter olivolja
50 g Slåttergubbens surdegsbröd – urkraft eller liknande, grovt rivet
2 msk smör
havssalt
Beredning
Sätt ugnen på 80 grader. Värm oljan till 79 grader i en kastrull. Slå lite av oljan i en ugnsfastform. Dela äggen och lägg gulan i formen utan att den går sönder. Slå oljan över äggulorna så att det täcker.
Baka av i ugnen i ca 20 minuter eller till gulorna blivit fasta. Lyft ur och servera till soppan. Stek brödsmulorna krispiga i smöret. Lägg på papper innan servering.
Strö lite havssalt över och stekta brödsmulor.
Crème på färsk getost från Krogersbo
100 g färsk getost
2 msk kallpressad rapsolja
3 msk crème fraiche
Salt
Vitpeppar från kvarn
Beredning
Mixa getost och crème fraiche till slät smet. Rör ner rapsoljan och smaka av med salt och peppar.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389