Grillad högrev

Grillad högrev med stekta späda nässlor, oxmärgsky, grön götlandiakroppkaka, vispat ekologiskt nässelsmör och syltad jordärtskocka.

Detta recept kommer från Kristoffer Mattson, köksmästare på Collegium.

Grillad högrev på Viking Vånga Hereford med stekta späda nässlor från Lövsalen, oxmärgsky, grön götlandiakroppkaka, vispat ekologiskt nässelsmör och syltad jordärtskocka från Lövingsborg.
Detta recept för 6 personer kommer från Kristoffer Mattson, köksmästare på Collegium.

Grillad högrev
2 kg högrev – gärna välhängd och rumstempererad
3 dl nerkokt märgsky eller kalvsky
Salt
Svartpeppar från kvarn

Beredning
Portionera sex lika stora bitar. Torka av med papper. Krydda köttet något på varje sida. Grilla på båda sidor och stek klar i ugnen på 100 grader till innertemperaturen når 55 grader. Ta ut och låt vila 10 minuter. Vid servering värm köttet på 180 grader i 3-5 min. Servera med sky till.
 
Syltad jordärtskocka
10 st stora jordärtskockor – skalade och tärnade 1x1 cm
2 msk olivolja
2 dl  1-2-3 lag ( ättika, socker, vatten )
20 g blandade färska örter
Salt
Vitpeppar från kvarn

Beredning
Stek jordärtskockstärningarna i olivolja snabbt. Salta och peppra. Slå över lagen och ställ åt sidan.
Vid servering värm skockorna i lagen, sila av vätskan och blanda upp med plockade örter efter säsong.

Vispat ekologiskt nässelsmör
100 g nässlor - förvällda
50 g spenat - förvällda
100 g ekologiskt smör – rumstempererat
100 g nässelvatten
Salt

Beredning
Mixa nässlor, spenat och vatten till slät smet. Vispa smöret mjukt på högsta hastighet. Tillsätt nässelsmeten lite åt gången. Smaka av med salt.
Gör ett fint ägg med sked och lägg på det grillade köttet.
 
Nässelkroppkaka
600 g rå potatis – typ götlandia
150 g kokt skalad potatis – typ götlandia
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
50 g  nässlor - förvälld
20 g spenat - förvälld
2 msk matolja

Beredning
Mixa nässlor och spenat slät. Riv den skalade råa och kokta potatisen. Krama ur vattnet ur den råa. Blanda de två potatisarna med salt,  nässelsmeten och lite mjöl i taget till det är en deg som inte kladdar.
Rulla 6st lika stora bollar eller 12st mindre. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i bollarna. Låt dom sjuda i ca 10 min. Lyft upp och servera som den är eller ge den lite stekyta i en stekpanna.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389