Nässelkål med gryn

Recept från Birgit Varverud, Motala. Som barn minns hon att det alltid var korngryn i nässelkålen, en efterlängtad vårprimör. Senare har korngrynen bytts ut mot risgryn och efter det receptet lagas soppan än idag.

4 pers

1/2 dl korngryn eller 1/2 dl risgryn
2 dl vatten
cirka 2 liter nässlor
vatten
salt
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter buljong
gräslök
salt, peppar
 
Koka korngrynen cirka 30 minuter eller riset i 20 minuter.
Skölj nässlorna väl. Repa bladen från grova stjälkar. Koka nässlorna cirka 5 minuter. Hacka nässlorna fint. Smält fettet i en gryta. Lägg i hacket och låt det fräsa ett par minuter. Strö över mjölet, rör om. Späd med buljongen. Låt soppan koka 3 - 4 minuter och tillsätt sedan de kokta korngrynen alternativt risgryn. Rör ned gräslöken och smaka av med salt och peppar.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389