Stufvade ärter

I ärtlandet Östergötland är det naturligt att ärter flitigt används till kosten. Stuvade grönärter eller gula ärter till stekt fläsk eller spicken sill var en vanlig rätt både hos bönder, torpare och statarfamiljer.

Receptet från 1905 kommer från Carolina Isaksson, hustru till brukaren August Isaksson vid Skeppsås prästgård.


Ingredienser: (9 pers)
2 liter åkerärter
1 liter mjölk
3/4 kkp hvetemjöl
vatten
salt, socker
 
Ärterna sättes på i kokande vatten att koka tills de blifva mjuka. Mjölken och mjölet vispas tillsammans och hälles på ärterna, med detta få de koka ungefär 10 minuter hvarefter de afsmakas med salt och något socker. Serveras till stekt sill.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389