Morotsbullar

Hos torparen Samuel Andersson i torpet Backen under Tångarps gård i Asby med sju personer i familjen består vardagskosten som hos alla andra i trakten av salt sill, salt fläsk, grovt bröd och rågmjölsgröt. Stekta morotsbullar blev en omtyckt rätt som lagades till när det någon gång ställdes till med kalas.

Receptet upptecknades den 5 juli 1899.(JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA)

Ingredienser:
2 msk smör
8 stora morötter
1 ägg
1 "tanke" muskot
1 msk potatismjöl
(2 msk hwetemjöl)
salt
 
Beredning:
Morötterna skrapas och sköljas, hvarefter de läggas i kallt vatten att koka tills de äro ungefär halfkokta eller kännas något mjuka. De upptagas och får kallna, hvarefter de rifvas och uppblandas med ett ägg och litet mjöl samt afsmakas. När blandningen är väl omrörd formas af densamma små bullar, hvilka stekas i smör och serveras på smörgåsbordet.
 
Kommentar:
Godast om morötterna är mycket lätt kokta. En "tanke" muskot motsvarar ungefär 1 krm. Kan serveras som vegetarisk ensamrätt, till en kötträtt eller med korv, stekt fläsk eller bacon.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389