Gubbaknös

"Gubbaknös", en "tarflig äggröra med stekt fläsk" som den serveras på Grönhögs grenadiertorp i Furingstads socken år 1903.

Knekthustrun Augusta Prins står för receptet.(JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA)

för 3 pers

1 liter mjölk
3 ägg
4 msk mjöl
(salt)
stekfläsk i skivor
 
Beredning:
Fläsket skäres i skivor och stekes. Flottet hälles i en kastrull och fräses tillsammans med mjölet hvarpå mjölken tillsättes. Får under vispning koka en stund. Saltas efter smak. Är fläsket salt behöver man ej salta något. Äggen uppvispas väl och iröres under flitig vispning. Äggröran får blott koka upp då den aflyftes och vispningen fortsättes ett par minuter. Ätes med det stekta fläsket.
 
Kommentar:
En god äggsås till fläsk och potatis. Stor sats, räcker till många!

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389