Ångkokt salt strömming med gräslökssås och potatis

Ångkokt strömming är en östgötsk variant på lertallrikasill. Enkel och diskbesparande, potatis och strömming anrättas i samma gryta. I brist på saltströmming: salta färska strömmingsfiléer och låt dem dra till sig sältan minst en halvtimma. Hela strömmingar som varvas med grovsalt och får stå kallt över en natt blir dock mera likt gammaldags saltströmming.

Receptet upptecknat hos föreståndarinnan för lasarettsköket, fru Nanny Gustafsson i Linköping den 19 augusti 1898.(JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA)


Ingredienser:
2 liter potatis
15 strömmingar, salta
 
Potatisen tvättas och lägges i en gryta med så mycket vatten att det nätt och jämnt når upp till översta hvarvet. När potatisen är nästan kokt, pålägges strömmingen att under tätt slutet lock koka tills potatisen är färdig, då strömmingen upptages och potatisen afhälles och är färdig att serveras. Ätes med grädde och fint skuren gräslök eller ock med mjölksås med gräslök till.

Gräslökssås
1 msk smör
2 msk mjöl
2/3 liter mjölk
1 msk hackad gräslök
1 tsk salt
 
Beredning:
Smöret smältes och mjölet iröres och gnides väl. Mjölken uppkokas och påspädes litet i sänder. Gräslöken och saltet tillsättes och såsen får koka i 10 minuter.
 
Kommentar
När potatisen är nästan färdigkokt kan man lägga ett dubbelvikt smörpapper i kastrullen ovanpå potatisen och placera strömmingarna på detta. De blir då lättare att ta upp ur kastrullen. Vik ihop strömmingarna så att de ser "hela" ut. Såsen i originalreceptet blir mycket tunn. Behöver redas av med mera mjöl och tillsätt dessutom betydligt mera gräslök.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389