(JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA)
3 liter söt mjölk
1 liter sur mjölk(fil)
2 ägg
½ tsk salt
1 msk smör till bryning
Beredning:
Den söta mjölken kokas upp. Äggen och den sura mjölken vispas väl tillsammans och hälles försiktigt i. Alltsammans får koka mycket sakta 20 - 30 minuter hvarefter det hälles upp i en håldukssikt och vasslan får rinna af. Ostmassan packas väl med en sked och när den kallnat brynes den på en stekpanna i ugnen eller på spisen. Ätes till smörgås.
Kommentar:
Den som vill pröva med en liten sats kan minska receptet till 2 dl fil, 6 dl 3% mjölk (röd),½ krm salt,1/4 dl uppvispat ägg. Koka upp mjölken. Blanda ägget med filen, rör ned i den kokande mjölken och låt koka på svag värme 30 min. Sila i ett durkslag och pressa ur vasslen med en sked. Låt kallna. Äts som den är eller steks hel eller i skivor och serveras till smörgås. I Ringarum gjordes förr klesost på kärnmjölk och serverades till smörgåsbord.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Mejl: info@ostgotamat.se
Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster
Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389