Klesost

Även kallat kläsost eller brynost. Receptet upptecknades den 14 augusti 1908 hos torparefamiljen Adolf Andersson i Björsäter.

(JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan, ULMA)

3 liter söt mjölk
1 liter sur mjölk(fil)
2 ägg
½ tsk salt
1 msk smör till bryning
 
Beredning:
Den söta mjölken kokas upp. Äggen och den sura mjölken vispas väl tillsammans och hälles försiktigt i. Alltsammans får koka mycket sakta 20 - 30 minuter hvarefter det hälles upp i en håldukssikt och vasslan får rinna af. Ostmassan packas väl med en sked och när den kallnat brynes den på en stekpanna i ugnen eller på spisen. Ätes till smörgås.
 
Kommentar:
Den som vill pröva med en liten sats kan minska receptet till 2 dl fil, 6 dl 3% mjölk (röd),½ krm salt,1/4 dl uppvispat ägg. Koka upp mjölken. Blanda ägget med filen, rör ned i den kokande mjölken och låt koka på svag värme 30 min. Sila i ett durkslag och pressa ur vasslen med en sked. Låt kallna. Äts som den är eller steks hel eller i skivor och serveras till smörgås. I Ringarum gjordes förr klesost på kärnmjölk och serverades till smörgåsbord.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389