Mor Idas kalaskakor

Efter Ida Hallin, Vinberga, Varv , född 1880, kommer det här receptet på dubbla mördegskakor.

Det var mor Idas kaka. Hon serverade dem alltid på symöten, kafferep och kalas i slutet av förra seklet och början av detta. En riktig kalaskaka!

Ingredienser:
200 g smör
75 g socker (knappt 1 dl)
½ ägg
325 g mjöl (5½ dl)
2 bittermandlar
 
Fyllning:
Fast äppelmos
 
Glasering
2 dl florsocker
½-1 msk vatten
 
Garnering:
100 g nötter

Beredning
:
Rör fett och socker smidigt. Rör ner ett halvt ägg, riven bittermandel och vetemjöl. Arbeta sedan ihop degen. Lägg den kallt att stelna.
Kavla degen tunt, 2 - 3 mm. Tag ut kakor med runt mått. Grädda i 200 grader ugn, 8 - 10 minuter. Låt kakorna svalna.
Lägg ihop kakorna två och två med äppelmos emellan strax före serveringen. Rör ihop glasyren och bred ett tunt lager på ovansidan och garnera med en nötkärna.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389