Medeviskorpor

Efter recept i Prinsessornas kokbok, 1932
3 msk. flottyr (bakfett), (75 gr.)
1/2 liter god mjölk
40 gr. jäst (kan ökas till 50 g.)
1 msk. socker
vetemjöl (cirka 13 - 14 dl)
75 gr. växtmargarin
2 dl. brun farin
1/2 msk. fänkål
3 pomeransskal
 
Flottyren (=bakfettet) smältes, mjölken ihälles och får bli ljum. En del av mjölet iblandas. Jästen utröres med 1 msk socker och tillsättes, varefter mera mjöl inarbetas och degen får jäsa upp. Efter jäsningen iröres det hoprörda margarinet och sockret samt den finstötta fänkålen och de iordninggjorda finhackade pomeransskalen. Då degen är väl arbetad, delas den i små, lika stora bitar. Dessa trillas avlånga som mycket små franska bröd. Då de äro väl uppjästa på plåten, gräddas de och få kallna, varefter varje bulle skäres i 2 halvor och varje halva i 2 skorpor på längden. (Således 4 skorpor av varje bulle.) Varje skorpa skåras helt lätt med 2 - 3 snitt på snedden. Torkas i svag ugnsvärme med ugnsluckan litet på glänt.

Kommentar:
I ursprungsreceptet finns intet salt men en liten saltmängd, cirka 1/2 tsk, förbättrar jäsningen så att skorporna blir mörare. Pomeransskalen kokas mjuka, det vita skärs bort och det gula finhackas. Satsen räcker till 24 bullar. Gräddas i 225 grader varm ugn cirka 10 minuter.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389