Medevi skinkfärs

Ur Emma Jonssons receptbok, Medevi 15 augusti 1915

Orginal receptet:

1 skålpund rökt skinka
1 skålpund kalvfärs
6 hela ägg
1 liter tjock grädda
socker, salt, vitpeppar efter smak

Skinkan och köttet males fint, stötes i mortel, ett ägg instötas i sänder och sist grädden som är slagen till hårt skum. Formen smörjes och bröas, gräddas i vattenbad i ordinär ugnsvärme. Serveras med grönsaker och steksås(lite vin om så önskas).

Kommentar:
Emmas skinkfärs är utomordentligt lyxig och ganska fet efter den tidens smak. Ett bra resultat får man även om man minskar på mängden ägg och grädde.  Med de mindre mängderna i receptet blir färsen mera lik en paté i konsistensen.
 
Modernare variant, för 4 - 6 personer:
 
250 g kalvfärs
250 g rökt skinka(eller kasseler)
1 - 3 ägg
2 - 5 dl grädde
(ev salt), vitpeppar och något socker efter smak
 
Smörj och bröa en avlång brödform. Mal skinkan eller kör i matberedare.  Kalvfärs, skinka och ägg blandas väl. Grädden vispas till mycket hårt skum och blandas ned i färsen som avsmakas med ev salt, vitpeppar och ev något socker. Grädda skinkfärsen i 175 grader varm ugn cirka 1 timme i nedre delen av ugnen. Servera med fin svampsås.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389