Krämig nässelsoppa med laxkuber från Hovden

Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept.

När Linné passerade Östergötland på sin resa till Skåne den 4 maj 1749 såg han hur östgötarna plockade nässlor utefter vägrenen till ”grönkål”. Ängslök, vanlig lök eller körvel tillsattes som krydda i nässelsoppan, skrev Linné. Thomas väljer istället lök, fänkål och anis. Och så förstås en skvätt torr sherry eller cognac. Det skulle Linné ha gillat.

Krämig nässelsoppa med laxkuber från Hovden med pepparrotscrème

6 personer
Det här behövs:
1 gul lök
½  fänkål
smör eller olja
1 tsk malen anis
2 ½ dl hönsbuljong (2 ½ dl vatten+1 hönsbuljongtärning)
2 ½ dl fiskbuljong (2 ½ dl vatten+ 1 fiskbuljongtärning)
1dl torrt vitt vin
600 g laxfilé
5 dl vispgrädde
ca 2dl späda förvällda nässlor
2 tsk maizena utblandat i lite kallt vatten
salt och peppar
1 msk torr sherry eller cognac
2 dl crème fraiche
1-2 msk riven pepparrot
lite salt
gräslök
 
Gör så här:
1. Soppa: Ansa och skala lök och fänkål. Finhacka dem och fräs dem i en kastrull tillsammans med malen anis utan att det tar färg.
2. Tillsätt buljonger och vitt vin, låt koka ca 5-10 min. Skär laxen i centimeterstora kuber. Lägg ner dem i buljongen och låt dem sjuda någon minut. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på en tallrik.
3. Tillsätt grädden och låt koka i ca 10 min. Red av med lite maizena. Tillsätt nässlorna och mixa soppan slät och smaka av med peppar, sherry och lite salt.
4. Vispa upp crème fraiche tills den blir krämig och tillsätt pepparrot och en knivsudd salt.
5. Upplägg: Fördela ut laxkuberna i varma sopptallrikar, häll på den heta soppan och klicka i pepparrotskrämen. Garnera med gräslök.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389