Biskopssill

Tillägnades Biskop Martin Lind år 1994 av Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Pelle Forss.

6 personer
Det här behövs:
10 inlagda sillfiléer
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2 dl finhackade rotsaker av morot, rotselleri och det gröna av purjolöken
2 dl finhackad fänkål
1 tsk osötad stark senap
(2-3 cl Östgöta sädes eller Skåne akvavit)

Tillbehör:
Hårt bröd
Hårdost från regionen
 
Gör så här:
1. Häll av lagen från sillfiléerna i ett durkslag. Ansa och skala rotsakerna och finhacka dem för hand eller i en matberedare.
2. Blanda samman rotsakerna med crème fraiche, majonnäs och spriten, (kan givetvis uteslutas. Smaka av med senap och lite peppar.
3. Skär de väl avrunna filéerna i bitar och blanda ner dem i röran. Låt stå kallt i minst ett dygn så smakerna sätter sig och rotsakerna mjuknar något.
4. Servera Biskopssillen med hårt bröd och god ost.

Kommentar:
Thomas Gustafsson, kökschef på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och Hagdahlsdiplomerad kock år 2008 har komponerat nya östgötarecept till den senaste upplagan av boken Östgötamat som kom hösten 2008 på Östergötlands länsmuseums förlag. Denna text kommer från Östgötamat från igår och idag som är skriven av författaren Inga Wallenquist och för bilderna står fotografen Göran Billeson.

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389