Körsbärssoppa (Spöttesoppa)

Soppan som den serverades hos familjen Håkansson, Böckestad, Vårdsberg, 1912.

För 6 personer som den serverades hos familjen Håkansson, Böckestad, Vårdsberg, 1912. (JA Lundell: Uppsatser från fackskolan i Uppsala, ULMA)

Ingredienser:
1/2 liter körsbär
2 liter vatten
potatismjöl
socker

Vattnet får koka upp, lägg i körsbären. Koka tills de kännes mjuka då socker lägges i allt efter smak. Sedan reder man soppan med potatismjöl utrört i kallt vatten. Koka sedan upp soppan igen och häll därefter upp i en soppskål för att kallna.

Kommentar:
Om bären inte har så stark smak, tillsätt lite körsbärs- eller vinbärssaft. Soppan blir ännu godare om den innehåller rikligt med körsbär. Till 4 personer beräknas då 1/2 - 1 liter körsbär, gärna olika sorter, 1 liter vatten, eventuellt socker och 1 msk potatismjöl.

Krämer var vanlig vardagsefterrätt, tyvärr ganska bortglömt  nuförtiden, men värt att ta upp igen. Krusbär, rabarber, äpplen eller vinbär, allt går lika bra att göra kräm på

Kontakta oss!

Mejl: info@ostgotamat.se

Postadress:
Östgötamat ekonomisk förening
Klustervägen 11
585 76 Vreta Kloster

Org.nr: 769605-3698
Bg.nr: 5257-0389